Monday, 03 October 2022 06:54

Евроседмица 2022

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Евроседмица 2022 се проведе в две държави - в Дания, град Калундборг и в Швеция, град Калмар.
Темата на  проекта тази година  беше ,,Устойчиво развитие на училището, града и държавата’’. Участници от 21 Европейски държави правиха дискусии, уъркшопове и презентации по нея.

България беше представена от ученици  от ГПЧЕ,, Ромен Ролан’’ от дванадесети клас. Техни ръководители бяха учителите по английски език Мима Бакоева и Виолета Стоева. В сценария на представянето на делегацията ни на сцена изключително много съдействаха Илияна Семерджиева и Поли Гънчева, бивши възпитаници на езиковата гимназия.

Горди сме да споделим с вас как това вълнуващо събитие протече през погледа  на учениците, участници в Евроседмица 2022!

ДАНИЯ, град Калундборг

Ден 1

Виктория и Методий, 12з клас

Първият ни ден в Калундборг, Дания започна с официална церемония в залата на училището домакин, по време на която всяка от страните участнички беше представена чрез кратка презентация, а след това  всички заедно пяхме химна на Евроседмицата. След това направихме обиколка на града и създадохме нови приятелства. Една от най-вълнуващите дейности беше парадът на знамената по главната улица на Калундборг. Да видим толкова много хора, представящи страната си, докато развяват националния си флаг, беше вдъхновяващо, и почувствахме, че принадлежим към Европа и света, обединени и оценени. Всички се опитахме да научим датски народен танц, което си беше предизвикателство, но се забавлявахме много. В края на деня организирахме европейски бюфет с традиционни ястия от всяка държава. Беше много интересно да се запознаем с различните кухни и културни традиции в Европа.

Ден 2

Ема, 12з клас

През втория си ден в Калундборг участвахме в дискусия на тема “Sustainability in our school” (Устойчиво развитие на училището, града и страната ни). Бяхме разпределени на групи от по 20 души, като всеки беше от различна държава. Заедно обсъждахме различни начини, по които училищата в Европа пестят енергия и ресурси. След това всяка от групите имаше за задача да направи постер, който да покаже нагледно нова идея, която може да бъде приложена в училище. Беше много вълнуващо да работим с хора, които живеят и учат в различна среда от нашата, и да обменим опит с тях. Всеки имаше с какво да допринесе за общия ни проект и крайните резултати бяха много различни едни от други, но в същото време обединени от идеята да опазим нашата планета Земя.

Ден 3

Копенхаген

Мартина, 12е клас и Мая, 12д клас

Днес си взехме довиждане с нашите  семейства-домакини в Калундборг. След това отпътувахме за столицата на Дания – Копенхаген. Насладихме се на разходка с лодка по реката Хавнебусен , разгледахме много забележителности, една от които е статуята на Малката Русалка . След това бяхме разделени на седем групи. Някои от нас посетиха музея на войната, Национална художествена галерия и датския център за архитектура. В музея на войната се запознахме с преживяванията и с ежедневната рутина на датските войници в Афганистан . След това отпътувахме за Швеция. Когато пристигнахме, нашите нови семейства- домакини ни чакаха . Бяхме много топло посрещнати, което направи началото на престоя ни в Швеция още по-вълнуващ!

ШВЕЦИЯ, град Калмар

Ден 1

Велизара, 12д клас

Първият ни ден в Швеция, Калмар започна със свободно време в семействата -домакин  заради късното ни пристигане предната вечер. Ние решихме добре да отдъхнем, без да бързаме за никъде.  Станахме, точно навреме за брънч ( късна закуска)и след това се разходихме из града. Моята домакиня - Мишел, ми показа центъра, църквата и пристанището в Калмар. Парадът на знамената тук беше също толкова забавен, колкото в Дания. Разликата беше, че вече се познавахме с делегациите от различните държави и се чуствахме по-сплотени. Слушахме музика, пяхме хитове и танцувахме заедно. Усещаше се енергията на Евроседмицата!Парадът приключи на един площад, където танцувахме заедно, отново. Последното занимание за деня беше фото състезание. Имахме карта с места, които трябва да посетим, за да заснемем тематични снимки. Играхме по държави, като със всяка държава, имаше поне по един швед, за да помага с ориентацията. Като приключихме със състезанието, имахме свободно време. Аз и още няколко души от България използвахме нашето, за да посетим замъка в Калмар. Там се запознахме по-добре с шведската култура и история.

Ден 2

Магдалена, 12е клас

Вторият ден в Швеция, както всички останали, беше вълнуващ и много хубав. От 9 часа беше организирано състезание по ориентиране из града подобно на това, което правим в нашето училище - Шеметна надпревара. Бягахме разделени на около 25 отбора като във всеки отбор имаше по петима шведи, които да ни помагат. На всеки пункт трябваше да правим различни предизвикателства: на един трябваше да отговаряме на въпроси свързани с Европейския съюз, на друг трябваше да отбелязваме и да отгатваме столиците на европейските страни, на трети трябваше да хвърляме самолетчета за разстояние. Имахме обедна почивка от 12:30 до 13:00 и след това продължихме със състезанието до 15:30 часа, когато бяха обявени победителите.

След това имахме свободно време, което аз прекарах обикаляйки града заедно с моето семейство-домакин там. След това имахме парти в училището- имаше електро музика и слушалки, през които се чуваше друг вид музика също - за тези, които не харесваха музиката от диджея. Танцувахме,а имаше и Лимбо. Забавлявахме се до 21:30. След това някои от нас се събрахме и излязохме на кафе. Беше много хубав и пълноценен ден!

Ден 3

Пламена, 12е клас

Днес беше един ден, изпълнен със силни емоции (като за последно)! Денят  ни започна сравнително рано с лекция, на която ни обясниха основните неща за създаването на бизнес план. Лекцията завърши с думите: ,,А сега е време да се превърнете в новия Илън Мъск за 2 часа‘‘. Започна усилена работа, като всяка от групите работеше по зададена вече тема. Целта на моята група, която се състоеше от мен и още 6 души от други държави, беше да измислим превенция за изхвърлянето на храна. Идеята ни беше проста, но ефективна, а именно да създадем апликация, в която различни ресторанти и магазини да продават стоката, на която остава малко време до края на  срокa на годност, на по-ниска цена. След като бяхме готови с плана си го представихме пред жури, състоящо се от 5 учители от различни държави, които пък после ни задаваха въпроси, свързани с нашата идея. След това имахме малко свободно време, през което можехме да разгледаме интересните места в близост до училището. Денят завърши с представяния на сцена на останалите 10 държави, участници в Евроседмицата. След като минаха сценичните изяви, бяха раздадени награди на групите, справили се най-добре с гореспоменатата задача от уъркшопа. Тук с гордост държа да отбележа, че и моята група беше сред наградените!

Ден 3

Магдалена, 12е клас

Последният ни ден в Швеция беше много хубав! Станахме рано, защото училището беше организирало  уъркшоп по социално предприемачество като имаше и гост лектори, които водеха уъркшопа онлайн. След като лекцията приключи имахме да правим проект в рамките на три часа, като моята тема беше за замърсената вода. Трябваше да измислим как да пречистваме вода за хората от Западен Судан и да представим идеята си пред жури от учители. Беше много вълнуващо и интересно, защото работих с хора от различните страни. След това имахме свободно време от 16:00 до 18:00. В това време аз разглеждах града и обикалях магазините. В 18:30 часа започна последна церемония, където 10 държави представиха своите сценични изяви. Тези 10 страни бяха Словакия, Латвия, Португалия, Испания, Румъния,, Швеция, Словения, Люксембург, Англия и Холандия. Всички представяния бяха много интересни. Латвия и Румъния представиха традиционен танц. Испания представи част от много известна пиеса. Участниците отПортугалия бяха подготвили красив танц. Всичко беше много вълнуващо! След приключването на церемонията  една част от хората от делегациите се събрахме за да си вземем довиждане с искреното желание да се видим отново!

 А ето какво споделя Методий от 12 з клас в отговор на въпроса – Кое за теб беше най-вълнуващото събитие по време на Евроседмица 2022?

По време на Евроседмицата имахме много различни и забавни дейности. Заниманието , което ми хареса най-много, беше заучаването на Датския танц – още в първия ден на проекта имахме урок по танци, на който бяхме разделени на групички по осем човека от различни държави и трябваше да научим традиционния танц. За мен това беше наистина забавно, защото, разбира се, никой не можеше да се справи със стъпките на танца за времето, което имахме и се получи ха много комични обърквания. Тази дейност ни помогна много да се отпуснем, да се запознаем с нови хора и да видим, че наистина сме там, за да се забавляваме!

Сигурни сме, че хубавите преживявания по време на Евроседмица 2022, която тази година отбеляза и своя тридесет годишен юбилей, ще оставят незабравими спомени и вдъхновят за други иновативни дейности всички участници в това уникално събитие!

 

 

 

Read 3823 times Last modified on Thursday, 27 October 2022 13:16

За гимназията

ГПЧЕ "Ромен Ролан" е призната за една от най-престижните гимназии в България. Нашите ученици се радват на изключителен професионален и обществен успех. Над 90% от завършилите биват приети в български или чуждестранни университети.

Мисия

Чрез качествено образование в демократична училищна среда се грижим за успеха на възпитаниците си. Помагаме те да развият способностите си, за да се изградят като успяващи и отговорни личности. Работим в пълноценен диалог с родителската и гражданската общност. Всеотдайността ни в настоящата работа е и нашата грижа за бъдещето